طراحی سایت

سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست ؟ به همراه بررسی انواع آن

سیستم مدیریت محتوا برنامه است که کار ما را در اداره سایت راحت می کند در این مقاله از سایت کارکوک قصد داریم در مورد چگونگی شکل گیری CMS و انواع آن توضیح دهیم تا در نهایت شما تصمیم خود را برای انتخاب بهترین آنها انجام دهید .

سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟

CMS یا سیستم مدیریت محتوا برنامه ای است برای مدیریت کردن محتوا یک سایت که قابلیت این را دارد چندین نویسنده ، مدیر کل و یا کاربر عادی در آن ثبت نام کنند که هر کدام وظایف مشخصی را دارند .

به عنوان مثال یک مشتری می تواند فاکتور هایی که ایجاد کرده است را به صورت منحصر به فرد در دسترس داشته باشد ، یا نویسنده می تواند ، محتوایی را ایجاد و یا حذف کند .

تمامی این اطلاعات و محتوا در یک پایگاه داده ذخیره می شود تا در هر زمان برای قسمت خاصی فراخوانی و به نمایش گذاشته شود . مانند صفحه اصلی هر سایت .

دلیل به وجود آمدن CMS ها

در گذشته سایت ها از صفحات ایستا ساخته شده بودند به این صورت که شما با استفاده از کد های html صفحه اصلی سایت خود را طراحی می کردید و آن را در بستر اینترنت قرار داده و بعد از آن هر گونه تغییراتی که میخاست روی صفحه اصلی یا در متن محتوای شما ایجاد شود نیازمند این بود که شما دوباره وارد هاست خود شده و کد ها را تغییر دهید .

در سایت های ایستا تغییرات خیلی سخت است و زمان بر و نیازمند دانش کد نویسی

حال اگر شما کسی بودین که دانش برنامه نویسی داشت و می توانست این مراحل را برای خود ساده سازی کند ، دست به کار می شدید و یک cms اختصاصی کوچک در حدی که نیاز های شما را برآورده کند درست می کردید .

اما افرادی هم به این موضوع نگاه کلی تری داشتند و به این فکر بودند که چطوری با یک cms آماده که نصب آسان ، ایجاد تغییر قالب ، تغییرات کلی در نوشته ها ، امنیت بالا ، ثبت نام کاربران و … داشته باشد را تولید کنیم و به این شکل CMS ها ایجاد شدند که تا انتهای مقاله به بررسی انواع سیستم مدیریت محتوا می پردازیم .

موارد زیر ویژگی های رایج یک CMS هستند:

  • تولید محتوا : به کاربران اجازه می دهد تا به راحتی محتوا را ایجاد و قالب بندی کنند
  • ذخیره سازی محتوا : محتوا را در یک مکان و به روشی ثابت ذخیره می کند
  • سطح دسترسی : مجوزهایی را برای مدیریت محتوا بر اساس نقش هایی مانند نویسندگان، ویرایشگران و مدیران اختصاص می دهد.
  • انتشار، سازماندهی و انتشار محتوا به صورت زنده

دو نوع cms وجود دارد:

  • cms کد نویسی شده ( اختصاصی )
  • cms آماده

cms کد نویسی شده نیاز به دانش برنامه نویسی دارد و هزینه زیادی را در برمی گیرد. سرعت بالایی دارد و بصورت اختصاصی می باشد .کار کردن باهاش برای کار خاصی راحت تر است.

مزایای سیستم مدیریت محتوا

یکی از مزایای مهم CMS ماهیت مشارکتی آن است. چندین کاربر می توانند وارد سیستم شوند و محتوا هایی را که باید منتشر شود، برنامه ریزی یا مدیریت کنند. از آنجایی که این رابط معمولاً مبتنی بر مرورگر است، یک CMS را می‌ توان از هر جایی برای هر تعداد کاربر در دسترس قرار داد.

یکی دیگر از مزیت های اصلی و کاربردی CMS این است که به افراد غیر فنی که زبان های برنامه نویسی را بلد نیستند و آشنایی ندارند اجازه می دهد تا به راحتی محتوای وب خود را ایجاد و مدیریت کنند. ویرایشگرهای کشیدن و رها کردن یک پلتفرم معمولی مدیریت محتوا به کاربران اجازه می دهد بدون نیاز به دانستن هیچ HTML یا CSS (زبان های برنامه نویسی) متن را وارد کرده و تصاویر را آپلود کنند.

نمونه های CMS

در حالی که صدها پلتفرم CMS وجود دارد، برخی از ارائه دهندگان CMS محبوب‌ تر در زیر فهرست شده‌ اند:

  • وردپرس
  • CMS Cloud Content بهینه سازی
  • دروپال
  • جوملا
  • مجنتو
  • Wix

از محبوب ترین CMS هایی که در ایران رواج دارد و البته در تمامی دنیا ، وردپرس می باشد . که با استفاده از افزونه فروشگاه ساز خود یعنی ووکامرس به کلی نیاز های مخاطبان خود را پوشش داده است .

کار با وردپرس بسیار آسان و راحت است و به دلیل اینکه توسعه دهندگان زیادی در سراسر دنیا دارد و همچنین مارکت های زیادی در ایران و در سطح جهانی دارد ، باعث می شود یک انتخاب خوب برای افرادی باشد که قصد راه اندازی سایت خود را دارند .

چگونه بهترین پلتفرم CMS را برای وب سایت خود انتخاب کنیم

تعداد زیادی پلتفرم سیستم مدیریت محتوا مختلف وجود دارد، بنابراین کدام یک را باید انتخاب کنید؟ قبل از اینکه به مقایسه انواع پلتفرم ها بپردازیم ، در اینجا به برخی از ویژگی هایی که باید در یک CMS خوب به دنبال آن باشید می پردازیم.

راحتی در استفاده

قطعا شما  به یک سیستم مدیریت محتوا نیاز دارید که ایجاد کردن و ویرایش محتوا را برایتان آسان سازد. این به معنی داشتن یک رابط کشیدن و رها کردن است، که بتوانید عناصر مختلفی را در صفحات خود اضافه کنید. ایجاد تغییرات در محتوای سایت خود پس از انتشار باید سریع و ساده باشد.

گزینه های طراحی

الگوهای طراحی وب سایت مختلف و زیادی را باید نرم افزار CMS شما برای انتخاب ارائه دهد. و همینطور باید به شما این امکان را بدهد که به راحتی آن طرح ها را مطابق با نیازهای خود بسازید (به طور ایده آل بدون نوشتن کد).

قابلیت حمل داده ها

یک پلتفرم CMS عالی باید ابزارهایی برای شما داشته باشد تا به راحتی داده های خود را صادر کنید و به جای دیگری منتقل کنید.

برای مثال، تصمیم می گیرید که بعدا یک پلتفرم متفاوت یا یک شرکت میزبان متفاوت را انتخاب کنید. قابلیت جابجایی داده ها حرکت با آزادی کامل را برای شما آسان تر می کند.

افزونه ها

همه سایت ها باهم یکسان نیستند. به همین خاطر برای هر پلتفرم CMS غیرممکن است که تمام ویژگی‌ هایی را که برای هر وب‌ سایتی استفاده می کنند را ارائه دهد.

با استفاده از افزونه ها می توان این مشکل را حل کرد. برنامه های افزودنی نرم افزارهای جداگانه ای هستند که آنها را فقط می توانید روی نرم افزار CMS خود نصب کنید تا ویژگی های آن را گسترش دهید و در صورت نیاز موارد جدید اضافه کنید. آنها را به عنوان برنامه هایی برای پلتفرم CMS خود در نظر بگیرید.

گزینه های راهنما و پشتیبانی

اگرچه هدف پلتفرم‌ های CMS ایجاد یک وب‌ سایت تا حد امکان ساده است، اما ممکن است سؤالاتی برای شما پیش بیاید. در صورت به مشکل خوردن، از راهنما و پشتیبانی کمک می گیرید.

برخی از ارائه دهندگان CMS تعداد انگشت شماری از سؤالات متداول و یک تیم خدمات مشتری دارند که به طرز دردناکی در پاسخگویی کند هستند. برخی هم یک جامعه حمایتی بزرگ دارند که می تواند در هر زمانی از شبانه روز به شما کمک کند.

قیمت CMS چند است؟

برخی از پلتفرم های CMS کاملا رایگان هستند. برخی یک هزینه ماهانه دریافت می کنند. حتی با پلتفرم‌های CMS رایگان، اغلب باید برای برنامه‌ های افزودنی، طرح‌ها و یا خدمات میزبانی وب شخص ثالث هزینه بپردازید.

سعی کنید قبل از انتخاب CMS تا جایی که می توانید از قیمت گذاری اطلاعات کسب کنید.

با در نظر گرفتن این موارد، بیایید به بررسی انواع سیستم مدیریت محتوا بپردازیم.

WordPress.org

WordPress.org انتخاب شماره یک ما برای بهترین پلتفرم CMS است. محبوب‌ترین نرم‌افزار CMS در جهان است و حدود 42 درصد از تمام وب‌ سایت‌ های موجود در اینترنت را در اختیار دارد.

WordPress.org را با WordPress.com اشتباه نگیرید. WordPress.org یک CMS منبع باز رایگان است که در ابتدا برای وبلاگ نویسی طراحی شده بود، اما اکنون توسط انواع وب سایت ها و فروشگاه های آنلاین استفاده می شود. WordPress.com یک پلتفرم میزبانی وبلاگ است.

شما باید خودتان سایت وردپرس خود را میزبانی کنید، به این معنی که یک ارائه دهنده میزبان وردپرس مناسب پیدا کنید.

مزایا

  1. وردپرس به شما انعطاف پذیری و آزادی ایجاد هر نوع وب سایت (فروشگاه آنلاین، سایت حراج، سایت عضویت و غیره) را ارائه می دهد.
  2. به هیچ مهارت فنی یا دانش کدنویسی نیاز ندارد. ویرایشگر بلوک وردپرس ایجاد صفحاتی با ظاهر عالی در سایت شما را بسیار آسان می کند.
  3. شما آزادی کامل دارید که از طریق وب سایت خود به هر شکلی که می خواهید کسب درآمد کنید.
  4. هزاران قالب و افزونه وردپرس در دسترس است، هم پولی و هم رایگان. اینها به شما امکان می دهند انواع موارد اضافی مفید مانند فرم های تماس، گالری عکس و موارد دیگر را به سایت خود اضافه کنید.
  5. وردپرس واقعا برای بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) طراحی شده است. ایجاد URL ها، دسته ها و برچسب های مناسب SEO برای پست های خود آسان است. همچنین می توانید از بین تعداد زیادی افزونه سئو انتخاب کنید تا به شما در انجام کارهای بیشتر کمک کند.
  6. یک جامعه بزرگ و پشتیبانی کننده در اطراف وردپرس وجود دارد، زیرا یک CMS منبع باز است. می‌ توانید به گروه‌ هایی مانند گروه WPBeginner Engage فیس‌بوک بپیوندید تا از هر مشکلی که با آن برخورد می‌ کنید کمک بگیرید.
  7. وردپرس توسعه پذیری زیادی را ارائه می دهد که آن را به یک پلت فرم CMS ایده آل برای مبتدیان و توسعه دهندگان تبدیل می کند.
  8. وردپرس به شما امکان می دهد تمام محتوای خود را با فرمت XML دانلود کنید و در صورت تمایل می توانید در آینده به سیستم دیگری منتقل کنید.

وقتشه که بدونی سئو چیه : آموزش سئو رایگان و حرفه ای

معایب

  1. ممکن است در شروع کار ، دلهره آور و سخت به نظر برسد ، آن هم به دلیل امکانات زیادی که در اختیار شما قرار می دهد .

جوملا

جوملا یکی دیگر از پلتفرم‌های CMS منبع باز رایگان و محبوب است که دارای قالب‌ ها و پسوندهای مختلف است. استفاده از آن رایگان است.

اولین بار در سال 2005 منتشر شد، بنابراین مانند وردپرس، سال ها است که کار می کند. جوملا مملو از امکانات است و بسیاری از میزبان های وب نصب با یک کلیک را ارائه می دهند. با این حال، واقعا یک CMS ایده آل برای توسعه دهندگان و سازندگان وب سایت با تجربه است، بنابراین گزینه خوبی برای مبتدیان نیست.

مزایا

  1. جوملا به شما انعطاف پذیری و گزینه های فراوانی می دهد. اگر از پیچیدگی خوشتان می آید و اهل سفارشی سازی هستید می تواند انتخاب خوبی باشد
  2. جوملا هم مانند وردپرس نیاز به کد نویسی ندارد.
  3. مانند وردپرس، جوملا منبع باز است و در صورت گیر کردن، پشتیبانی اجتماعی زیادی در دسترس است.
  4. شما می توانید از جوملا برای راه اندازی فروشگاه تجارت الکترونیک استفاده کنید زیرا افزونه هایی برای این کار وجود دارد.

معایب

  1. حتی خود طرفداران جوملا هم بر این موضوع اذعان دارند که سیستم سختی است .مدام باید از یک توسعه دهنده کمک بگیرید .
  2. گزینه های زیادی برای افزونه های اضافی وجود ندارد. اگر به یک سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس عادت دارید که دارای هزاران تم و افزونه موجود است که عملکرد اصلی را گسترش می دهد، ممکن است از جوملا ناامید شوید.
  3. اگر افزونه‌ ها و ماژول‌ های مختلفی را نصب کرده باشید، ممکن است مشکلات سازگاری وجود داشته باشد.

ممکن است باعث شود که برای افزودن قابلیت‌ های بیشتر به وب‌ سایت خود، برای برخی از افزونه‌ ها هزینه بپردازید. حتی ممکن است بخواهید برای دریافت کمک از یک توسعه دهنده، بسته به هدفی که می خواهید به دست آورید، بودجه اختصاص دهید.

WooCommerce

WooCommerce محبوب ترین پلتفرم تجارت الکترونیک در جهان است. واقعاً انعطاف‌پذیر است و مدیریت آن آسان است.

WooCommerce از نظر فنی خود یک پلت فرم CMS نیست. در عوض، به عنوان یک افزونه در وردپرس اجرا می شود، به همین دلیل برای نصب WooCommerce باید وردپرس را در سایت خود داشته باشید.

به گفته W3Techs، اگر یک پلتفرم CMS بود، 5.8 درصد از سهم بازار را داشت. این درصدی از تمام وب سایت های جهان است که از آن استفاده می کنند.

مزایا

  1. WooCommerce به عنوان نرم افزار رایگان در دسترس است .
  2. تم‌ های WooCommerce زیادی وجود دارد، که باعث می‌ شود سایت شما دقیقاً آنطور که می‌ خواهید به نظر برسد.
  3. WooCommerce دارای تعداد زیادی افزونه موجود است (معروف به پلاگین WooCommerce) که به شما امکان می دهد عملکردهای اضافی را به سایت خود اضافه کنید.
  4. شما می توانید محصولات فیزیکی یا دیجیتالی را با استفاده از ووکامرس بفروشید. شما حتی می توانید یک سیستم place market داشته باشید .
  5. شما می توانید به طور کامل موجودی خود را از طریق WooCommerce مدیریت کنید و به راحتی می توانید آنچه را که در انبار دارید پیگیری کنید.
  6. WooCommerce به طور پیش فرض دارای پرداخت های PayPal و Stripe است. همچنین می توانید هر درگاه پرداخت دیگری را از طریق افزونه ها اضافه کنید.

معایب

  1. گزینه های مختلف زیادی در WooCommerce وجود دارد که وقتی در راه اندازی یک وب سایت تازه کار هستید می تواند کمی دلهره آور باشد.
  2. WooCommerce از نظر فنی با هر قالب وردپرس کار می کند، اما ممکن است بخواهید از تم هایی استفاده کنید که به طور خاص برای WooCommerce برای پشتیبانی گسترده ساخته شده اند.
  3. قیمت گذاری : خود افزونه WooCommerce رایگان است، اما ممکن است لازم باشد برای افزونه های اضافی برای فروشگاه آنلاین خود هزینه کنید.

برای راه اندازی تمامی این CMS ها نیاز هست که هاست و دامنه را خرید کنید . مقاله انتخاب بهترین هاست به شما کمک می کند برای خرید هاست .

دروپال

دروپال یکی دیگر از انواع سیستم مدیریت محتوا منبع باز است. این CMS پشت برخی از وب سایت های بزرگ است، از جمله سایت The Economist و تعدادی از سایت های دانشگاه.برای توسعه دهندگان یا افرادی که می توانند یک توسعه دهنده استخدام کنند دروپال گزینه خیلی خوبی است. به خصوص اگر قصد دارید یک سایت بسیار سفارشی سازی شده بسازید که نیاز به مدیریت داده های زیادی دارد، بسیار خوب است.

مزایا

  1. افزودن محتوا در دروپال آسان است. انواع محتوای سفارشی در دروپال انعطاف پذیر هستند و گزینه های زیادی را ارائه می دهند.
  2. ماژول های مختلف زیادی وجود دارد که می توانید به سایت خود اضافه کنید (اینها مانند افزونه های وردپرس عمل می کنند).
  3. پشتیبانی از طریق گزینه های پشتیبانی انجمن مشابه دیگر پلتفرم های محبوب مانند جوملا و وردپرس در دسترس است
  4. مدیریت کاربر آسان است، با یک سیستم داخلی می توانید نقش های جدید را ایجاد کنید و مجوزهای آنها را مشخص کنید.

معایب

  1. با دروپال، تشخیص نحوه تغییر ظاهر سایت یا اضافه کردن موارد اضافی می تواند دشوار باشد. قطعاً به اندازه وردپرس برای مبتدیان مناسب نیست.
  2. اکثر وب‌ سایت‌ های دروپال دارای تم سفارشی‌ سازی شده‌ای هستند که توسط یک توسعه‌ دهنده ایجاد شده است که می‌ تواند بسیار گران باشد.

Wix

Wix یک پلت فرم CMS محبوب است، اما محدودیت هایی دارد. هر صاحب کسب و کار هوشمند می داند که وردپرس قطعا بهتر از Wix است.با این اوصاف، Wix برای مبتدیان مناسب است و شاید ارزش بررسی آن را داشته باشد. یک طرح رایگان را نیز ارائه می دهد.

مزایا

  1. در ویکس قابلیت کشیدن و رها کردن می تواند حس خوبی را ایجاد کند که این مدلی تمامی وب سایت رو بسازید.
  2.  در Wix قالب های از پیش ساخته شده زیادی وجود دارد که می توانید آنها را انتخاب کنید و کاملاً پاسخگو هستند، بنابراین در موبایل و رایانه عالی به نظر می رسند.
  3. می‌توانید برنامه‌ های زیادی را از Wix App Market به سایت خود اضافه کنید. این افزونه‌ ها مانند افزونه‌ های وردپرس برای ارائه ویژگی‌ های جدید به سایت شما کار می‌کنند.

به نظر من نمیتونه مناسب هر کسب وکاری باشه

معایب

  1. هنگامی که یک الگو را در Wix انتخاب کردید، نمی توانید آن را به قالب دیگری تغییر دهید. این می تواند به این معنی باشد که شما با طرحی گیر کرده اید که برای سایت شما کاملاً مناسب نیست.
  2. شما نمی توانید یک فروشگاه تجارت الکترونیک را در Wix راه اندازی کنید مگر اینکه به یک برنامه پولی ارتقا دهید، و حتی در آن صورت، فقط می توانید پرداخت ها را با استفاده از PayPal یا Authorize.net بپذیرید.
  3. Wix به شما این امکان را نمی دهد که به راحتی داده های خود را بارگیری و صادر کنید. می‌ توانید پست‌ های وبلاگ خود را دانلود کنید (البته نه تصاویرتان) تا آنها را جا به‌ جا کنید.
  4. اگر از طرح رایگان استفاده می کنید، نام دامنه و تبلیغات با برند Wix در سایت خود خواهید داشت. تبلیغات برای Wix پول در می آورند نه شما.
    قیمت گذاری : اگر از نام دامنه با مارک Wix و تبلیغات در حال اجرا در سایت خود راضی هستید، می توانید به صورت رایگان از Wix استفاده کنید.اما برنامه های پولی انعطاف پذیری بیشتری را ارائه می دهند.

جمع بندی:

همانطور که گفتیم سیستم مدیریت محتوا سیستمی برای مدیریت کردن محتوا از قبیل ایجاد، سازماندهی و نگهداری محتوای دیجیتال است و مزایای بسیاری دارد سعی کردیم به بررسی انواع سیستم مدیریت محتوا بپردازیم و بهترین ها را معرفی کنیم حال انتخاب با شماست که کدام گزینه برایتان مناسب تر است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا